Solimas.

Wat besteed je uit en wat niet?

Iedere uitbestedingsvariant heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wij geloven dat de juiste keuze niet alleen een financiële is. Uiteindelijk moet je op je IT-omgeving kunnen vertrouwen. Dat betekent dat je keuze begint met een duidelijk beeld van wat IT nu echt voor jou en je organisatie moet betekenen. Bijvoorbeeld dat je medewerkers en collega’s productief kunnen zijn, dat belangrijke processen altijd doorgaan.

Met jouw wensen en eisen op het gebied van functionaliteit, beschikbaarheid en IT-innovatie kunnen we aan de slag met verschillende scenario’s. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden? Hoe richten we jouw nieuwe IT-omgeving flexibel en toekomstbestendig in? Met die aanpak kun jij vol vertrouwen je IT uitbesteden.

ICT uitbesteden: hoe bepaal je wat je wat je wel en niet uitbesteedt?

Het komt ook vaak voor dat organisaties een deel van de IT-activiteiten uitbesteden en een deel in-house houden. Dat kan een prima optie zijn, zolang je vooraf maar goed bepaalt wat je wel en niet wilt uitbesteden. Neem hiervoor uitgebreid de tijd, zet een flinke kop thee en loop de volgende stappen rustig door:

  1. Breng al je IT-domeinen (telefonie, ERP, business intelligence, klant- en marktspecifieke applicaties, middleware en connectiviteit) in kaart met een heatmap;

    Stel jezelf bij het maken van de heatmap voor ieder domein de volgende vragen:

    1. Heeft dit IT-domein een hoge of lage impact op het primaire proces?

    2. Zijn de risico’s van uitbesteding van dit IT-domein hoog of laag?

      Denk hierbij aan:

      1. Kennisoverdracht: hoe zijn dingen nu gedocumenteerd? Is kennis vooral intern geborgd bij medewerkers?

      2. Security eisen en -maatregelen;

      3. Hoe snel moet je kunnen schakelen voor eigen medewerkers op dit domein? Heb je bijvoorbeeld te maken met een database?

  •  
  1. Bepaal voor welke domeinen bedrijfsspecifieke inhoudelijke kennis een vereiste is;

  2. Beslis welke domeinen zich er goed voor lenen om uitbesteed te worden.

Vergeet overigens niet om ook je belangrijkste stakeholders mee te nemen in dit proces!

Vanuit deze benadering ben je in staat om een goede sourcing strategie te ontwikkelen, waarmee je vervolgens een bewuste en onderbouwde keuze kunt maken over de manier waarop jouw organisatie gaat samenwerken met een IT-partner.

Wil je meer weten over IT Outsourcing? Wij hebben alles wat je moet weten samengebracht in één eBook! Download hem nu!

Downloaden