Solimas.

Beheer, outsourcing of de cloud?

Het maken van de keuze om je IT-omgeving uit te besteden is een grote, maar eerste stap. Hierna moet je gaan bepalen hoe je dit realiseert. En daar zijn een aantal smaakjes voor te bedenken. Wordt het uitbesteed IT-beheer, IT-outsourcing of past de cloud het beste bij jouw organisatie?

IT-beheer uitbesteden

Het uitbesteden van het beheer is een bekende en veelgekozen vorm van IT-uitbesteding. In dit model blijven de mensen (IT-beheerders) en middelen (de infrastructuur) in jouw eigen bezit. De SLA-afspraken die je maakt met je beheerpartner focussen zich hierbij meestal op de beschikbaarheid van de IT-omgeving. Deze laagdrempelige vorm zorgt ervoor dat de overgang naar een partner geleidelijk en op een natuurlijke manier kan verlopen.

IT Outsourcing

Het grote verschil tussen IT-outsourcing en uitbesteed IT-beheer is dat de ITO-partner in de meeste gevallen de apparatuur en eventueel de medewerkers van je overneemt. Hierdoor heeft ITO een aanzienlijk grotere impact op de organisatie dan uitbesteed IT-beheer: op zowel financieel en organisatorisch gebied als op personeelsgebied.

De cloud

De cloud is de overtreffende trap in dit rijtje van uitbesteedopties. We horen je denken: “snelle implementatie, bijna onbeperkt schaalbaar en voorspelbare kosten, waar kan ik tekenen?” Het is een aantrekkelijke belofte, maar wel één die wat meer voeten in de aarde heeft dan je in eerste instantie zou denken. Ook op cloudgebied zijn er namelijk allerlei smaken te krijgen en dus keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een private of publieke cloud? Of past een hybride vorm beter bij jouw bedrijf? En neem je genoegen met de standaardvoorwaarden van een public cloud of maak je eigen afspraken over functionaliteit en beschikbaarheid?

Een volledige overstap naar de cloud betekent bovendien dat je een flinke desinvestering moet doen op IT-middelen die eigenlijk nog niet afgeschreven zijn. Dat is geen klein nadeel.

Wil je meer weten over IT Outsourcing? Wij hebben alles wat je moet weten samengebracht in één eBook! Download hem nu!

Downloaden