Solimas.

"Ik ben begonnen met wereldverbeteraars"

Onlangs was Solimas-CEO Gerard de Weerd te gast bij de Partners in Security podcast van ESET. Hij ging in gesprek met Dave Maasland en Wessel Veltman over zijn passie voor informatiebeveiliging, zijn ondernemerscarrière en natuurlijk over Solimas. Vandaag deel 2 van dit gesprek: Gerard over zijn carrière als ondernemer.

Beginnen met ondernemen

Gerard: “Ik ben na Motiv ondernemer geworden. Ik vond het leuk om ook echt iets met een groep mensen te gaan bouwen waarbij we hebben gezegd dat we ons moeten gaan concentreren op meer dan alleen technologie. Ik ben begonnen met wereldverbeteraars. Die echt de drive hebben om samen iets te realiseren om organisaties veiliger te maken. We hebben onder de vleugels van Ilionx een bv opgericht, via het celmodel van Eckart Wintzen. Zo zijn we samen, vanuit de dienst, in de boardroom, met elkaar gaan denken over hoe we dat gaan realiseren. Dat is best een succes geworden. Met de mensen samen, om dat op die manier op te bouwen, vorm te geven… we hebben opdrachten binnengehaald waarvan we van tevoren dachten dat het helemaal te gek zou zijn als we die gegund kregen. En we kregen ze ook."

DNA-match

Dave: "Waar lag dat aan?"

Gerard: “Ik geloof in eerste instantie dat we in ieder geval met elkaar een gemeenschappelijke missie hadden. Als je aanhaakt op die aspecten dan geloof ik echt in een DNA-match. Als die er is, dan ga je er als opdrachtgever en -nemer ook samen voor. Dan kan er ook best eens iets misgaan ergens in het proces want samenwerken gaat nooit 100% vloeiend. Maar dan weet je dat je hetzelfde doel voor ogen hebt en dus gaan we ervoor. Dat is iets wat we in onze opdrachten heel veel hebben gezien dus als er dan iets gebeurde en er was een incident bij een klant, dan hoefde je collega’s niet eens te vragen of ze het weekend wilden doorwerken.

De business centraal

Dave: "Is die visie, van het centraal zetten van de business context, in die tijd ook ontwikkeld door jou en Vincent Meijer?"

Gerard: “Ja. Wij noemden onszelf ook BIS, Business Information Security. Dat was toen nog niet heel actueel. En als wij een traject met een klant gingen bespreken vroegen we ook altijd: ‘heb je van tevoren al nagedacht over wat je risico’s zijn, vanuit de business?’ Want we kunnen ze wel opleggen vanuit een andere invalshoek maar als je ze niet koppelt aan je business dan heeft het de verkeerde waarde. Dan ga je misschien verkeerd investeren."

Meer lezen?

Dit is deel 2 van een vijfdelige blogserie waarin Solimas-CEO Gerard de Weerd geïnterviewd wordt door Dave Maasland en Wessel Veltman van onze partner ESET. Lees ook de andere delen: