Solimas.

"Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat ik bouwen heel erg leuk vind"

Onlangs was Solimas-CEO Gerard de Weerd te gast bij de Partners in Security podcast van ESET. Hij ging in gesprek met Dave Maasland en Wessel Veltman over zijn passie voor informatiebeveiliging, zijn ondernemerscarrière en natuurlijk over Solimas. Vandaag deel 3 van dit gesprek: Gerard over de stap naar het mkb, Solimas en de toekomst.

De stap naar het mkb

Dave: "Kun je de keuze voor VANESSEN ICT eens uitleggen? Je komt van Ilionx, hebt daar een succesvol bedrijf opgebouwd, daarvoor zat je bij Motiv, en nu kies je ervoor om toch bij een wat lokalere speler te gaan werken die ook nog eens niet alleen security als speerpunt heeft maar meerdere zaken."

Gerard: "Ik heb mezelf daar ook wel eens over verbaasd maar ik heb wel m’n hart gevolgd. Het is tweeledig. Enerzijds geloof ik dat informatiebeveiliging integraal onderdeel moet zijn van je bedrijfsvoering. Dat doen wij nu. Dus daar heb ik voor gekozen. Maar het was er nog niet, dus ik zag dat wel als opportunity om dat daar te gaan maken. Aan de andere kant heb ik de afgelopen jaren van mezelf ontdekt dat ik het heel erg leuk vind om te bouwen. Organisaties die er niet zijn, of ergens staan en naar de volgende fase willen… weet je, dan ga ik… ja, heerlijk!

Bij VANESSEN ICT zag ik twee kansen. Eén, een organisatie die klaarstond om een volgende fase in te gaan maar daar iemand voor nodig had. Nou, dat vond ik heel gaaf. En twee, informatiebeveiliging integraal onderdeel maken van de dienstverlening waar het bedrijf al heel goed in was. Wat ik daar heel leuk aan vond is het bouwen, het integraal maken en het zorgen dat VANESSEN ICT in Nederland ook een volgende stap kon zetten. En dat zijn we nu ook aan het doen, met vier locaties.

Ik zie in het MKB nog steeds heel veel vragen die daar vijf jaar geleden nog niet waren maar wel al bij corporates speelden. De vraagstelling en de invulling die je kunt geven in je dienstverlening is alleen wat anders. Een mkb’er gaat geen CISO inhuren, maar dat doen wij nu as-a-service. Op basis van wat ondernemers nodig hebben zetten wij daar dienstverlening voor in."

Op zoek naar schaal: Solimas

Dave: "Wist je van tevoren dat VANESSEN ICT uiteindelijk zou groeien naar Solimas en daarboven weer Interstellar Groep? Is dat van tevoren je idee geweest of is dat gewoon zo gelopen?"

Gerard: “Allebei. Kijk, een bedrijf van 30 medewerkers vond ik heel erg leuk maar je moet schalen met zo’n organisatie. Als serviceprovider heb je schaalbaarheid nodig om je klanten, die ook groeien, goed te kunnen blijven bedienen. Dus we zaten op dat moment tussen servet en tafellaken. Het leek me vanuit het Eckart Wintzen-model wel gaaf om in Nederland verschillende locaties te hebben waar vanuit we onze klanten konden gaan bedienen.

Nadat we ons aangesloten hebben bij de Solimas Groep zijn we met elkaar verder gaan bouwen waardoor meerdere organisaties met dezelfde vraagstukken verbonden raakten. Inmiddels heet het geen groep meer en zijn we echt Solimas, met één sterk merk, vier locaties en 115 medewerkers.”

De toekomst van Solimas

Dave: "En 2025? Hoe ziet je horizon eruit?"

Gerard: “We willen in samenwerking met Interstellar, waar we nu als Solimas onderdeel van uit maken, echt relevant zijn binnen de ICT-markt. Dat doen we samen met serviceproviders als Solimas en specialisten in cloud en security en daar werken we mee samen. Als serviceprovider moeten wij security embedden in onze organisatie tot een bepaald niveau – en daar zijn we goed in – maar een rechercheur gaat ook niet met de pet van de agent op straat lopen. Maar we kunnen elkaar wel heel goed helpen. Als er nu een incident is waar technische recherche nodig is dan gaan we samen met DataExpert werken. Dat is geen expertise die je opbouwt in een serviceprovider. Daar zijn wij te breed voor, want wij helpen organisaties over de hele as van digitale transformatie. En informatiebeveiliging is daar een keihard, integraal onderdeel van en superbelangrijk, maar wij zijn geen security specialist.”

Managed services in 2025

Dave: "Iedereen heeft het erover dat in 2025 de helft van de organisatie een vorm van detective & response teams heeft. Hoe kijk je naar de managed services markt?"

Gerard: “Die groeit. Wij leveren ICT as-a-service. Daar zit informatiebeveiliging in, dus ik vind dat een klant van ons mag verwachten dat we tot een bepaald niveau, als er iets aan de hand is, we vroegtijdig anticiperen. Zodat we, voordat die klant het zelf ervaart, al actie ondernomen hebben. Dat is het niveau waarvan ik vind dat een serviceprovider het goed moet borgen in zijn dienstverlening. Dus managed security services is daar absoluut een onderdeel van, tot het op specialisatie uitkomt. Dan ga je samenwerken.”

Dave: "Je zou haast kunnen zeggen dat jullie binnen de Interstellar collectie 1e, 2e en 3e lijn in de keten hebben. Dus jullie bouwen eigenlijk een heel gezond ecosysteem maar wel met focus binnen jullie eigen vakgebied."

Gerard: "Dat is precies wat we aan het bouwen zijn! En daarmee gaan we de meest relevante ICT-dienstverlener van Nederland worden."

Meer lezen?

Dit is deel 3 van een vijfdelige blogserie waarin Solimas-CEO Gerard de Weerd geïnterviewd wordt door Dave Maasland en Wessel Veltman van onze partner ESET. Lees ook de andere delen: