Solimas.

"Een feestje vieren doe je niet alleen."

Onlangs was Solimas-CEO Gerard de Weerd te gast bij de Partners in Security podcast van ESET. Hij ging in gesprek met Dave Maasland en Wessel Veltman over zijn passie voor informatiebeveiliging, zijn ondernemerscarrière en natuurlijk over Solimas. Vandaag deel 5 van dit gesprek: het tweede dilemma. Overgenomen worden en het bedrijf zien leeglopen of een partij overnemen en dat mis zien gaan? En wat zijn Gerard z'n guiding principles?

Het dilemma

Dave: "Scenario 1: Je wordt overgenomen door een andere partij en daar zit een earn-out regeling in. Je zou drie jaar moeten blijven, maar iedereen loopt weg. Je hele team is weg, je bent daar alleen en je moet eigenlijk de komende drie jaar uitzitten in een organisatie waar niets meer van over is.

Scenario 2: Je neemt een partij over vol goede moed en je gaat voor zo’n zelfde earn-out regeling, maar degene die daar moet blijven is een groot drama. Het loopt niet, het zit niet op één lijn en je weet ook dat als diegene weg gaat, je een hoop van de goodwill en klanten verliest die eraan vasthangen.

Welk scenario is verschrikkelijker?"

De keuze

Gerard: "Scenario 1 is verschrikkelijker. Ik zou het heel erg vinden als mensen afhaken van de missie, visie en strategie die wij voor ogen hebben. Dat zit in je, je wilt iets bereiken, je wilt het samen doen en als dat samen niet meer samen is vanuit de mensen om je heen… dat zou ik echt heel erg vinden. Als ik kijk naar het andere scenario, als er een persoon is waar je een oplossing mee moet zoeken om samen door te gaan… ook al is het dan een zakelijk huwelijk en dat kan zakelijk gezien, dan zou ik daarvoor gaan. Dat lost beter op. En daar ben ik ook wel het type naar. In een assessment van mij stond eens: “Gerard zoekt graag in een niet-harmonieuze situatie naar de harmonie”. Dus nee, scenario 1 is veel erger.”

Dienend leiderschap

Dave: "Bruggenbouwer is wel exact wat jij bent."

Gerard: “Ja. Dienend leiderschap, dat is echt een opgave aan de ene kant maar aan de andere kant is het echt zo gaaf om te doen.”

Dave: "Is dat altijd al iets wat in jou heeft gezeten?"

Gerard: “Ja, ik denk wel dat je dat enerzijds wel intrinsiek in je hebt zitten maar dat ontdek je ook wel gedurende de loop van je carrière en dat kan altijd beter. Maar ik denk wel dat het in je moet zitten.”

Samen.

Dave: "Jij hebt een aantal uitgangspunten: klanten staan altijd voorop, het gaat om mensen… wat zijn een aantal van jouw guiding principles?"

“Samen is zo’n ding. Het woord samen is toch supermooi als basis? Samen, niet alleen. Samen kom je verder, alleen ga je sneller. Kies er maar een. Samen, dan voor mij. Dus als je het samen weet te doen, met elkaar, waarbij een organisatie zich trots kan vinden en trots kan zijn op wat we met elkaar hebben bereikt… Weet je, het komt er elke keer weer in terug. Een feestje vieren doe je niet alleen. Het geldt op zoveel fronten dat als je het met elkaar doet, en je weet elkaar aan te haken op een gezamenlijke missie, visie en strategie – want daar gaan mensen dan in geloven – dat is veel meer dan ervoor werken. Dan weet je samen iets te realiseren waar je echt voor wilt gaan en dan is het niet meer werken, dan is het iets bereiken. En als we dat voor elkaar weten te krijgen… en dat is elke dag daaraan werken, met nieuwe mensen, met bestaande mensen, als die daarop willen aanhaken… Ja. Ik vind dat erg gaaf om te doen.”

Meer lezen?

Dit is deel 5 van een vijfdelige blogserie waarin Solimas-CEO Gerard de Weerd geïnterviewd wordt door Dave Maasland en Wessel Veltman van onze partner ESET. Lees ook de andere delen: