Solimas.

Microsoft geeft gas met OpenAI-integratie: deze 3 apps gebruiken al AI

We voorspelden eind 2022 al dat 2023 het jaar zou worden waarin we een explosie van AI- en machine learning toepassingen zouden gaan zien. Met de hype rond OpenAI's ChatGPT was dat natuurlijk geen hele moeilijke hot take, maar dat die explosie zó snel al zou komen hadden we niet verwacht. Op 23 januari werd namelijk bekend dat Microsoft nog eens $10 miljard in OpenAI investeert.

Microsoft kreeg daarmee de rechten om de technologie van OpenAI als eerste te gaan integreren in haar eigen diensten. En waar Microsoft doorgaans nog wel eens langzaam is met het uitrollen van nieuwe functies in haar producten gaat de integratie van GPT in sneltreinvaart.

 

"New Bing"

Screenshot_2023_02_03_at_17.26.40

Zo maakten vrijdag, op 3 februari, een aantal gebruikers per ongeluk kennis met "the new Bing". Student en designer Owen Yin meldde de nieuwe interface als eerste op Twitter vrijdagochtend toen hij zijn homepagina in Microsoft Edge opende. 

In zijn Medium-blogpost gaat hij dieper in op de features van de nieuwe interface, die hij maar een paar minuten kon 

1*X6EOwfJ4WfGM5VadwU-4Kw

testen tot de dienst weer uit de lucht gehaald werd.

De nieuwe zoekmachine werkt ongeveer hetzelfde als ChatGPT, waarin je in natuurlijke taal tegen de chatbot praat en ook een antwoord terugkrijgt alsof je een gesprek met iemand voert.

Een andere belangrijke feature van de nieuwe Bing-zoekmachine is dat hij doet aan bronvermelding. 

Belangrijk detail is dat Microsoft een verzoek om commentaar van The Verge weigerde en nog niets officieels bekend heeft gemaakt over de nieuwe versie van Bing. Die aankondiging wordt de komende weken verwacht

bing_sources

Teams Premium

TP-GA-1

Wat Microsoft inmiddels wél al heeft aangekondigd, zijn AI-powered functionaliteiten in Teams Premium. Op 1 februari maakte VP Nicole Herskowitz van Microsoft bekend dat Microsoft Teams Premium vanaf dat moment wereldwijd beschikbaar is. Teams Premium brengt gebruikers de nieuwste technologie, waaronder Large Language Models gebaseerd op OpenAI's GPT-3.5.

De belangrijkste functie van AI binnen Teams is het boosten van je productiviteit op nieuwe manieren. Zo bevat Teams Premium de Intelligent Recap feature, die automatisch notuleert, actiepunten suggereert en highlights voor je personaliseert. Ook als je een vergadering gemist hebt.

TP-GA-3

Dat wordt vooral waardevol bij het terugkijken van opgenomen vergaderingen. AI deelt de opname automatisch op in hoofdstukken zodat je de meest relevante delen in één oogopslag terug kunt vinden. Misschien nog wel relevanter zijn de gepersonaliseerde timeline markers die laten zien wanneer je een meeting in kwam en weer verliet, zodat je geen delen hoeft te kijken waar je zelf bij was. Later zul je ook terug kunnen zien wanneer je naam genoemd wordt, er een scherm gedeeld wordt en zelfs wanneer de mensen met wie je het meest samenwerkt spraken.

Viva Sales in Dynamics 365

Viva Sales zal binnenkort antwoorden suggereren op mails van prospects of klanten - compleet met specifieke relevante data - op basis van GPT. Ook hier zal de technologie van OpenAI verkopers weer helpen bij het maken van samenvattingen van gesprekken; het detecteren van vragen; het berekenen van conversational KPI's en het suggereren van actiepunten.

Microsoft & OpenAI: the future is now.

De snelheid waarmee Microsoft de technologie van OpenAI naar haar eindgebruikers brengt is ongekend en wij kunnen niet wachten op alle andere toepassingen die hier nog uit voortkomen. The future is now.