Solimas.

DIT is Windows 11.

In 2015 kondigde Microsoft-CEO Satya Nadella Windows 10 aan als de laatste Windows-versie ooit. Windows was af, er zouden voortaan alleen nog maar online upgrades komen om het besturingssysteem uit te breiden.

En toen was daar, op 24 juni 2021, Windows 11. Het besturingssysteem waarvan Cortana op 16 juni nog ontkende dat het bestond, maar da's een flauw grapje.

Microsoft noemt Windows 11 'de grootste upgrade van het decennium'. Maar is dat ook echt zo, of komt dat gewoon doordat het decennium nog maar vrij kort onderweg is? Laten we eens kijken.

Wondows-11-Start-1000x562

Windows 11 Startmenu

Het eerste dat opvalt in Windows 11 zijn de nieuwe startknop en het nieuwe startmenu. Maar het belangrijkste: de startknop zit in het midden! “Centered on you”, benadrukt Satya Nadella in gesprek met de Wall Street Journal. Decennia aan muscle memory, zo het raam uit. Gelukkig zit de startknop met enkele klikken weer aan de oude, vertrouwde linkerkant.

Ook het startmenu zelf is vernieuwd en wordt gevoed door de cloud en Microsoft 365. Waar het startmenu in Windows 10 een vrij statische lijst met apps was, zal het menu in Windows 11 apps en documenten aanbevelen waarvan de AI denkt dat je er op dat moment behoefte aan hebt.

Windows 11 Snap Layouts

Windows-11-Snap-Screen-1000x563

Snap Layouts klikken apps vast in de verschillende modi die Windows 11 ondersteunt. Windows 11 onthoudt ook waar je apps staan met behulp van Snap Groups.

Windows-11-Snap-Desktop-Screen-1000x562

Dankzij Snap Groups en Layouts maakt Windows 11 het makkelijker om met meerdere monitoren te werken. Apps openen namelijk altijd op het juiste scherm. Dat is bijzonder handig als je een laptop gebruikt die is aangesloten op een monitor: zodra je de laptop loskoppelt verdwijnt de Snap Group naar de achtergrond, zodat je ongestoord door kunt werken in de apps die al open stonden op je laptopscherm. En als je je scherm weer aansluit, opent de Snap Group gewoon weer waar je was.

Teams: nu volledig geïntegreerd in Windows 11

Windows-11-Chat-Integration-Screen-1000x625

Microsoft Teams zit diep geïntegreerd in Windows 11. Voortaan ben je direct vanuit je taskbar verbonden met al je zakelijke én persoonlijke contacten via chat, voice of video. Microsoft positioneert Teams namelijk steeds meer als tegenhanger van Zoom en vervanger van Skype. In mei kwam er ook een gratis consumentenversie op de markt waarmee gebruikers zolang de coronapandemie duurt tot 24 uur achter elkaar kunnen videobellen.

Windows 11 look and feel

Windows-11-Start-Dark-1000x562

De look-and-feel van Windows 11 begint steeds meer te lijken op die van ChromeOS en MacOS. Daarbij is transparantie, zeker als het om kleuren gaat, een belangrijk onderdeel van de user interface. Het besturingssysteem heeft een clean, glas-achtige look met rondere hoeken. Ook heeft Microsoft de dark modeverbeterd en heeft de Verkenner een facelift gehad.

File_Explorer_CommandBar.png

Windows 11 deepdive