Solimas.

Waarom is phishing toch zo lastig om te bestrijden?

Datalekken en cyberaanvallen zijn niet nieuw, maar veel van de technieken en tactieken die worden gebruikt door moderne cybercriminelen zijn dat wel. Zoomen we in op de 5 meest voorkomende security dreigingen, dan staat phishing op nummer 1.

Phishing voorbeelden

Zo heeft in de afgelopen twee maanden de Belastingdienst veel meer meldingen ontvangen over pogingen tot phishing waarbij de oplichter zich voordoet als de Belastingdienst.

phising voorbeeld
Een phishing poging waarin de oplichter zich voordoet als de Belastingdienst.

Het aantal meldingen bereikte tijdens de coronacrisis een piek van tussen de tien- en twaalfduizend meldingen per week, twee tot drie keer zo veel als normaal. De toename in het aantal meldingen wordt gewijd aan het feit dat we nu veel vaker online zijn.

 

Meer weten over het beveiligen van je data? Kijk dan ons webinar 'Digitale Basishygiëne' terug!


Bekijk de opname 

 

Internetfraude

Phishing is een vorm van internetfraude die bestaat uit het oplichten van mensen door hen naar een valse, legitiem lijkende website te lokken waar gebruikers wordt gevraagd hun inloggegevens in te vullen. Zo zijn er bijvoorbeeld sites die FBT0.nl heten, in plaats van FBTO.nl. Een nul kan door iedereen worden aangezien als een ‘o’.

 

Om goed voorbereid te zijn op de meest voorkomende, maar ook minder voorkomende dreigingen is het van belang om informatiebeveiliging structureel onderdeel uit te laten maken van de bedrijfsprocessen. Het uitvoeren van een periodieke risicoanalyse staat hierin centraal en geeft inzicht in waar je als bedrijf het meeste kwetsbaar bent.

 

Kijken we naar risico´s, dan gaat dit verder dan het hebben van een sterke firewall of een goede antivirusscanner. Er zijn namelijk drie pijlers; people, process & technology.


Het onderhouden van een veilige IT-infrastructuur beslaat dus slechts de pijler ‘technology’ binnen informatiebeveiliging van je bedrijf.

Lees ook de whitepaper "Digitale basishygiëne

In deze whitepaper zullen we verder inzoomen op de drie peilers die essentieel zijn om informatiebeveiliging te optimaliseren. Alleen door alle drie de pijlers structureel in te zetten, ben je als bedrijf weerbaar tegen security dreigingen.


Download de whitepaper