Solimas.

technologie bepaalt nu de employee experience.

De afgelopen jaren hoorden we leiders en managers vaak zeggen dat “ieder bedrijf een techbedrijf” is. Anno 2022 is die uitspraak actueler dan ooit: de digitale employee experience is tegenwoordig net zo belangrijk als de fysieke.

In deze krappe arbeidsmarkt draait de war for talent op volle toeren. Bedrijven concurreren om talent en proberen zich tegelijkertijd, post-COVID, aan te passen aan nieuwe manieren van werken. Daarbij komt de technologie die werknemers gebruiken steeds meer centraal te staan.

Dat technologie nu centraal staat in de employee experience zorgt voor de creatie van hele nieuwe productcategorieën om werknemers te ondersteunen die verder gaat dan alleen video calls.

Eén van de belangrijkste vragen die leiders zichzelf nu moeten stellen is dan ook: hoe kunnen we betekenisvol communiceren, samenwerken en verbinden in een hybride wereld?

Daarbij is technologie misschien niet de ultieme oplossing, maar het speelt het wel een belangrijke rol in de war for talenten bij het creëren van een werkomgeving waarin welzijn en cultuur kunnen opbloeien.

Deze technologische transitie zal een verandering in mindset vereisen van zowel IT-afdelingen als managers. Zij zullen namelijk moeten gaan nadenken over hoe bestaande én opkomende technologie ingezet kunnen worden om een sterke bedrijfscultuur op te kunnen bouwen in een hybride wereld.

in een hybride wereld bepaalt technologie je employee experience.

Naarmate hybride meer op de voorgrond treedt en werknemers zich minder geografisch (dus minder op 1 plek zoals een kantoor) concentreren, verdwijnt de traditionele nadruk op in-office perks zoals zitzakken, onbeperkt fruit en een tafeltennistafel. Dat heeft flink wat impact op hoe bedrijven opereren.

Even wat cijfers:

  • Volgens Microsoft’s Work Trend Index 2021 is 46% van de werknemers van plan om te gaan verhuizen omdat ze nu op afstand kunnen werken.
  • Onderzoek van Qualtrics toont aan dat 35% van de werknemers bereid is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan als er van ze geeist zou worden dat ze weer full-time naar kantoor terugkeren.

We kunnen dus wel vaststellen dat hybride de norm gaat worden. En omdat hybride de norm wordt, gaat een belangrijk deel van de employee experience bepaald worden door de technologische ervaring.

Voor de meeste bedrijven ligt er nog een flinke klus als het gaat om technologische ervaring. Onderzoek van Qualtrics wijst uit dat slechts 30% van de werknemers vindt dat hun ervaring met bedrijfstechnologie hun verwachtingen overtreft. Cijfers van Microsoft bevestigen dat beeld: 42% van de werknemers geeft aan dat zij essentiële kantoorbenodigdheden missen in hun thuiskantoor. Bovendien geeft 1 op de 10 respondenten zelfs aan dat hun internetverbinding thuis niet goed genoeg is om hun werk te kunnen doen. Dit is natuurlijk data van wereldwijde surveys en in een land als Nederland, dat op plek 14 staat in de jaarlijkse ranglijst voor internetsnelheden (gemiddelde downloadsnelheid van 114 Mbps), zal dat laatste niet zo snel voorkomen.

Maar toch. Hoe werknemers communiceren, samenwerken en verbinden zijn fundamentele onderdelen van de hybride employee experience en het is van groot belang dat werkgevers het juiste doen als het gaat om het faciliteren van deze interacties met behulp van technologie.

Werknemers zijn namelijk 230% meer betrokken en de kans dat ze langer dan drie jaar blijven is 80% groter als ze het gevoel hebben dat ze over de juiste technologie beschikken om hun werk te doen, zo ontdekte Qualtrics. En er sijpelen meer voordelen door uit het implementeren van de juiste technologie: een inclusievere cultuur, organisaties die zich makkelijker en sneller aanpassen en, natuurlijk, het behoud van toptalent.

Maar waar moet je als werkgever beginnen aan je reis naar een betere digitale werkomgeving?

Een goed begin is om je te laten inspireren! Onze INTERSTELLAR-zusjes Qconferencing en AskRoger! organiseren op 27 september hun eigen Mini ISE beurs in Diemen.

Op de Mini ISE - After Summer Edition kun je je laten inspireren door de nieuwste producten en strategieën van fabrikanten als Poly, Logitech, Jabra en Yealink. Naast de nieuwste producten op het gebied van meeting rooms en Teams calling krijg je ook een inkijkje in de toekomst van het hybride werken.

Dus vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor de Mini ISE - After Summer Edition op 27 september in Diemen en duik dieper in de wereld van hybride werken!

meld je aan!