Solimas.

Inspire 2021: Microsoft lanceert Windows 365

We zijn nog maar net bijgekomen van Windows 11, maar dit is misschien nog wel een bigger deal. Afgelopen woensdag heeft Microsoft het nieuwe Windows 365 gelanceerd tijdens het jaarlijkse Inspire event voor partners. Windows 365 is een Desktop-as-a-Service (DaaS) oplossing waarbij de complete PC gestreamd kan worden vanuit de Azure Cloud naar ieder apparaat met een internetbrowser.

Service Architect Ron Jansen en Alec Lansink doken het internet in en praten je bij.

We waren al een tijdje bekend met Windows Virtual Desktop, de app die onlangs hernoemd is naar Azure Virtual Desktop. Nu komen daar dus twee nieuwe varianten van Windows 365 bij. Wat is het verschil tussen Azure Virtual Desktop en Windows 365?

Windows 365 versus Azure Virtual Desktop

De Azure Virtual Desktop is een standaard Windows-installatie, niet op een eigen PC of laptop maar virtueel, bij Microsoft in de Cloud als virtuele PC in de Azure omgeving. Die virtuele installatie kun je volledig naar je eigen hand zetten, er is vrijwel alle software op te installeren die je maar nodig denkt te hebben. Dit is de VDI-variant (Virtual Desktop Interface) die Microsoft al langer aanbiedt vanuit Azure en maximale flexibiliteit biedt. Zo is de storage (SSD, HDD, repliceer- en migreerbaar) voor AVD flexibel in te stellen door de beheerder en kan het gebruikersprofiel roaming worden opgeslagen via FSLogix profile storage, Azure NetApp Files of een SMB-share.

Windows 365 komt beschikbaar in zowel een Business- als een Enterprise variant en draait op het bestaande Azure Virtual Desktop. Windows 365 maakt gebruik van een ander licentiemodel (fixed price vs. consumption-based) en zal in de business variant uiteindelijk voor iedereen beschikbaar komen, ook voor particulieren zonder Azure-abonnement.

Windows 365 Business

Windows 365 Business werkt volledig stand-alone en op basis van een persoonlijk Microsoft-account. Dat is ook het enige wat je nodig hebt om deze versie te gaan gebruiken. Er zijn geen aanvullende licenties nodig of zaken als een eigen Active Directory, netwerken en opslagomgevingen. De desktop draait binnen Microsofts eigen cloud-tenant is daarom maar beperkt te beheren, met alle voor- én nadelen van dien.

Windows 365 Enterprise

Windows 365 Enterprise biedt meer mogelijkheden, maar is wel weer afhankelijk van een eigen AD-omgeving en heeft extra licenties, een eigen Azure-opslag en een geconfigureerd netwerk nodig. Authenticatie via een “Azure AD joined” set-up is momenteel de enige supported methode. De Windows 365 desktop wordt beheerd via Microsoft Endpoint Management.

De opslagmogelijkheden staan bij de beide Windows 365 varianten volledig vast, waarbij het gebruikersprofiel “gewoon” op de C-schijf van de gebruiker staat zoals bij een standalone PC. Gebruikers kunnen geen gebruik maken van FS Logicx, NetApp Files en SMB-shares.

Technisch gezien verschilt de cloud-PC die Microsoft deze week gelanceerd heeft niet zo heel veel van de vele alternatieven voor virtualisatie. Azure Virtual Desktop bevat dezelfde soort technologie en Citrix biedt al jaren cloud-hosted PC’s aan.

Windows 365: gebruiksvriendelijk

Het grote onderscheidende vermogen van Windows 365, stelt Microsoft 365 general manager Wangui McKelvey, zit hem in het gebruiks- en managementgemak.

McKelvey: “Windows 365 is really going to make a huge difference for organizations that wanted to try virtualization for various reasons but could not – maybe it was too costly, too complex or they didn’t have the expertise in house to do it.”

Windows 365 stelt organisaties daarentegen in staat om binnen luttele minuten cloud-PC’s aan te maken en toe te wijzen aan een gebruiker, zonder dat er ooit behoefte is aan fysieke hardware. Ideaal voor bedrijven die op afstand aannemen of veel tijdelijke krachten inhuren die toegang nodig hebben tot het bedrijfsnetwerk. Omdat je hele Windows PC in de cloud woont hoeven werknemers zich nooit meer zorgen te maken over het gebruik van VPNs of de beveiliging van hun privé apparaten.

Het lijkt natuurlijk perfect getimed, de lancering van een cloud-PC die precies de problemen oplost waar bedrijven nu mee te kampen hebben rond thuis- en hybride werken. Maar dit systeem is al jaren in ontwikkeling en begon ooit “Arcadia”: een dienst om games vanuit de cloud mee te kunnen streamen. In 2013 demonstreerde de voorloper van Windows 365 al dat je Halo kon spelen op een Windows Phone. Omdat het systeem in eerste instantie op consumenten gericht was werd er veel tijd gestoken in het gebruiksvriendelijk maken ervan. Er zaten meer consumer experience specialisten in het projectteam dan Windows- en virtualisatiespecialisten samen.

Het resultaat mag er zijn. Windows 365 werkt in iedere moderne webbrowser of via Microsoft’s eigen Remote Desktop app. Dankzij de instant-on boot experience van het systeem kunnen gebruikers hun Windows-sessies tegelijkertijd streamen naar Macs, iPads, Linux machines en Android apparaten. Naar welk apparaat je ook overstapt – doordat de staat van je cloud-PC gelijk blijft kun je de draad meteen weer oppakken!

Voor een volledig en gedetailleerd overzicht van de verschillen tussen alle Microsoft cloudwerkplekken kan je de onderstaande tabel bekijken. Houdt er rekening mee dat hier mogelijk nog wat zaken in wijzigen voor de lancering van het product.

cloudplek tabel