De cloud heeft ons leven al op vele manieren verrijkt, maar vandaag willen we het hebben over een onderbelicht voordeel van de cloud: het klimaatvoordeel.
Door van de cloud gebruik te maken realiseer je namelijk een enorme vermindering in de hoeveelheid energie die je verbruikt, afval die je genereert en koolstofdioxide die je uitstoot. Zo is de cloud niet alleen een technologische vooruitgang; het heeft een gigantische impact op onze samenleving en natuurlijke omgeving.
Dat maakt de cloud perfect voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Microsoft onderzocht samen met WSP USA hoe de cloud de carbon footprint van computing vermindert en ontdekte dat cloudoplossingen 93% energiezuiniger zijn en 98% minder CO2 uitstoten dan on-premises servers. In dit blog behandelen we vijf klimaatvoordelen die werken in de cloud veroorzaken.
Klimaatvoordeel 1: lager energieverbruik
De hoeveelheid stroom die nodig is om een serveromgeving of datacenter on premises te draaien is immens. De server heeft constant stroom nodig, moet gekoeld worden en aan het eind van de levensduur van de hardware gooi je het weg. In de VS zijn datacenters jaarlijks goed voor 1,8% van het totale energieverbruik, aldus het National Renewable Energy Laboratory (NREL). Dat komt neer op 70 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar en naar verwachting stijgt dit in 2020 naar 73 miljard kilowattuur.
Onderzoek door Lawrence Berkeley National Laboratory in samenwerking met Northwestern University wijst uit dat het energieverbruik door de transitie naar de cloud met 87% vermindert. Met de bespaarde energie zou de stad Los Angeles een jaar lang van stroom kunnen worden voorzien. Een andere conclusie uit de studie was dat het stroomverbruik van datacenters met zo’n 31% zou kunnen dalen tussen 2010 en 2020 doordat meer bedrijven de overstap maken naar de cloud. Maar ook voor de bedrijven zelf is de overstap naar de cloud voordelig: de afname in het energieverbruik zorgt voor een kostenbesparing van 60-85% op de energierekening.
Klimaatvoordeel 2: lagere uitstoot van broeikasgassen
Door de transitie naar de cloud stoten datacenters minder broeikasgassen uit. Traditionele datacenters of serveromgevingen produceren gedurende hun hele levensduur broeikasgassen uit.
Onderzoek van Accenture, Microsoft en WSP concludeerde dat grote bedrijven hun carbon footprint met zo’n 30% kunnen verminderen, maar dat de echte winst zit bij de kleinere bedrijven: die kunnen hun carbon footprint met wel 90% verkleinen! Een ander rapport van CDP stelt dat clouddiensten tot een uitstootvermindering kunnen leiden van 85,7 miljoen ton per jaar. Ter illustratie: Salesforce wist in 2010 de carbon footprint met 170.900 ton te verkleinen. Dat staat gelijk aan 37.000 minder auto’s op de weg.
Klimaatvoordeel 3: dematerialisatie
Een derde duurzaam voordeel van de cloud is de bijdrage aan dematerialisatie: het vervangen van fysieke producten door virtuele. Hiermee nemen energieverbruik en carbon footprint af. Door te migreren naar de cloud gebruik je veel minder machines en hardware, waardoor je minder energie verbruikt en dus minder schade toebrengt aan het klimaat. Bovendien verlaagt de overstap naar de cloud de energierekening waardoor er geld overblijft dat gestoken kan worden in winstgevende projecten.
Clouddiensten zorgen dat bedrijven zich kunnen focussen op hun kerntaken in plaats van op ICT. Ook hoef je dankzij de cloud geen papieren documenten meer te bewaren; alles staat immers veilig in de cloud opgeslagen en is altijd en overal beschikbaar. Papierloos werken is op zijn beurt weer goed voor het klimaat!
Klimaatvoordeel 4: efficiëntere datacenters
Duurzaamheid is meer dan ooit cruciaal om als onderneming te overleven en succesvol te zijn. Het is ook dé manier om tot een klimaatvriendelijke en koolstofarme samenleving te komen. De cloud werkt efficiënter dan on-premises servers of datacenters doordat de capaciteit gedeeld wordt. Dat betekent niet dat jouw verbinding geknepen wordt omdat je buurman toevallig ook bij z’n bestanden moet, maar wel dat er maximale effectiviteit uit de resources gehaald wordt en er geen capaciteit onbenut blijft. Bovendien maken cloud computing-centra gebruik van energiezuinige, geavanceerde technologie die minder energie nodig hebben voor verlichting, koeling en stroomconditionering.
Klimaatvoordeel 5: verschuiving naar duurzame energiebronnen
Veel cloud datacenters zijn overgeschakeld naar duurzame energiebronnen om zo hun carbon footprint nóg kleiner te maken en het klimaatvoordeel nóg groter. Deze datacenters gebruiken bijvoorbeeld zonne-energie, aardwarmte, waterkrachtbronnen of windenergie.
Zo biedt de cloud organisaties niet alleen een manier om data veilig op te slaan, efficiënter te werken en kosten te verlagen. Naast besparingen van miljarden euro’s op energiekosten kan de overstap naar de cloud ook zorgen voor een CO2-uitstoot die miljoenen tonnen lager ligt. Het stelt bedrijven in staat om hun energieverbruik te verminderen, hun carbon footprint te verkleinen en klaar te zijn voor een groenere en slimmere toekomst.