Solimas.

5 ICT-trends voor 2023 deel 2: Internet of Things

Voor veel mensen is december dé maand om te reflecteren op het afgelopen jaar, maar als je in de tech-sector werkt is vooruitkijken nog veel belangrijker. Wat gaat het komende jaar bepalend zijn? In de komende vijf blogs behandelen we de vijf belangrijkste ICT-trends voor het mkb in 2023. Van de verdere opmars van cloud computing tot het alleen maar groter wordende belang van cybersecurity: deze trends worden essentieel voor het succes van bedrijven in de komende jaren. Lees verder om meer te weten te komen over wat er in 2023 op het gebied van ICT op ons afkomt.

Vandaag trend nummer 2 voor 2023: de verdere opmars van Internet-of-Things (IoT).

Wat betekent Internet of Things in 2023?

Het Internet-of-Things verwijst naar het groeiende netwerk van op het internet aangesloten apparaten, zoals smartphones, slimme apparaten en draagbare technologie. Deze apparaten kunnen gegevens verzamelen en delen, waardoor bedrijven nieuwe inzichten in hun activiteiten en klanten kunnen krijgen.

Naarmate het aantal IoT-apparaten blijft groeien, zullen bedrijven toegang krijgen tot een steeds grotere hoeveelheid gegevens. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de besluitvorming te verbeteren, processen te optimaliseren en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Een retailer kan bijvoorbeeld IoT-sensoren gebruiken om het gedrag van klanten in winkels te volgen en deze gegevens gebruiken om de lay-out en het ontwerp van zijn winkels te verbeteren, of om gepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwikkelen.

Internet of Things en Edge Computing

In de context van IoT moeten we ook zeker edge computing niet vergeten. Edge computing is een vorm van computerarchitectuur waarin gegevensverwerking en -opslag worden uitgevoerd aan de rand van het netwerk, in plaats van op een gecentraliseerde locatie zoals een datacenter. Dit kan handig zijn voor toepassingen die een lage latency of realtime verwerking vereisen, zoals IoT-apparaten.

Naarmate het aantal IoT-apparaten blijft groeien, zullen bedrijven manieren moeten vinden om de enorme hoeveelheden gegevens die deze apparaten genereren te beheren en te verwerken. Edge computing kan helpen deze uitdaging aan te gaan door bedrijven in staat te stellen gegevens dichter bij de bron te verwerken en op te slaan, waardoor de hoeveelheid gegevens die naar een centrale locatie moet worden verzonden, wordt verminderd en de prestaties worden verbeterd.

Edge computing in de zorg

Een slim zorggebouw met IoT-ondersteuning kan bijvoorbeeld edge computing gebruiken om sensorgegevens in realtime te verwerken, waardoor het gebouw de temperatuur, verlichting en andere omgevingsfactoren kan aanpassen op basis van de behoeften van de bewoners. Dit zou niet alleen het comfort van de bewoners verbeteren, maar ook het energieverbruik kunnen verminderen en zo kunnen leiden tot kostenbesparingen. Best relevant bij de huidige energieprijzen.

Over het algemeen is edge computing een technologie die het potentieel heeft om het IoT zijn volledige potentieel te laten bereiken, en het zal de komende jaren waarschijnlijk een belangrijke trend worden.

IoT uitdagingen in 2023

IoT brengt echter ook enkele uitdagingen met zich mee. Naarmate meer apparaten met internet zijn verbonden, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun netwerken en gegevens worden beschermd tegen cyberdreigingen. Daarnaast zijn er ook zorgen over de privacy van gegevens en het potentieel voor misbruik van persoonlijke informatie.

Al met al zal de opkomst van het Internet-of-Things waarschijnlijk een belangrijke trend blijven in 2023, en bedrijven zullen moeten overwegen hoe ze kunnen profiteren van deze technologie en tegelijkertijd mogelijke uitdagingen kunnen aanpakken.

2023 belooft een dynamisch jaar te worden voor het mkb. De groei van cloud computing, de opkomst van het Internet of Things en het bijbehorende belang van edge infrastructuur zullen allemaal nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengen. Om te slagen in deze snel veranderende wereld, zullen bedrijven zich moeten aanpassen aan en investeren in nieuwe technologieën. Degenen die dat doen, zullen goed gepositioneerd om de komende jaren voor te lopen op hun concurrentie.