Er wordt meer en meer thuisgewerkt en dat zal de komende tijd niet veranderen. Gunstig voor het verkeer, milieu en je planning, maar een stuk minder gunstig in het kader van veiligheid van data en gegevens.
We delen meer data dan ooit tevoren en geven steeds meer toegang tot data. Immers, om te werken dient iedereen overal bij te kunnen. Waarom brengt dat meer risico met zich mee?
Als jouw bedrijf gebruik maakt van Office 365, dan maak je waarschijnlijk ook gebruik van Teams. Maak je gebruik van Teams, dan gebruik je automatisch OneDrive en/of SharePoint. Op deze manier kan je makkelijker bestanden delen en er samen aan werken.
Maar wat als je een bestand per ongeluk verwijdert? Heb je deze vanuit je prullenbak verwijderd, dan zou je geluk kunnen hebben. Dit bestand wordt pas na een maand definitief verwijderd. Heb je iets uit SharePoint verwijderd? Dan heb je drie maanden de tijd voor de data permanent weg is.
Verder is het zo dat je via Office 365 niet zomaar een enkel mailtje kunt terugzetten. Je krijgt te maken met grote bestanden waarmee je, met name als eindgebruiker/medewerker, nog steeds niets kunt.
We organiseren op 6 oktober een webinar waarin we dieper op dit onderwerp in gaan. Meld je snel aan!
Als je thuiswerkt, is je device niet aangesloten op het netwerk van je bedrijf. Er is dus geen inzicht in welke patches jouw device nodig heeft. Een patch is namelijk een vorm van een veiligheidsupdate, maar dan om specifieke malware te voorkomen of om net die ene kwetsbaarheid aan te pakken. Dit in tegenstelling tot een update, die een meer algemeen karakter hebben.
Data is bij thuiswerken dus niet beschermd op het professionele niveau dat je zou wensen. Daarnaast brengt openbare Wi-Fi en Wi-Fi thuis risico’s met zich mee. Op het netwerk thuis zit niet alleen de bedrijfslaptop maar ook de tv, slimme thermometer en gameconsoles van de kinderen. Van daaruit kunnen ook aanvallen van buitenaf komen.